Mellanskogs stämma beslutade att dela ut 26 miljoner kronor

Mellanskog är en ekonomisk förening och föreningsstämman är vårt högsta beslutande organ. 100 medlemmar samlas varje år för att fatta beslut om allt från ekonomisk utdelning till näringspolitiska ställningstaganden.

Föreningsstämman för verksamhetsåret 2020 ägde rum den 19:e maj. Även i år innebar den pågående pandemin att stämman genomfördes via en digital plattform. I sitt inledningsanförande la Mellanskogs ordförande Karin Perers stor tyngdpunkt på näringspolitiken och konstaterade bland annat att skogsägarrörelsen behöver kliva fram;

– Vi i familjeskogsbruket behöver hjälpas åt att, ärligt och jordnära, tala med många människor om vilka vi skogsägare är och om vår kärlek till skogen.

Stämman beslutade att dela ut 26 miljoner kronor till föreningens medlemmar. 5,8 miljoner kronor fördelades som ränta på insatskapital och 20 miljoner kronor som efterlikvid på levererat virke.

Utmärkelsen Träkronan delas varje år ut till en aktör som främjar familjeskogsbruket. I år tilldelades Träkronan, i form av ett konstverk av Jörg Jeschke, organisationen Skogsentreprenörerna. De belönas för viktiga insatser inom bland annat företagsutveckling och kompetensförsörjning.

Mellanskogs högsta utmärkelse, Guldnålen, tilldelades till Karin Janzon, Degerfors, Stefan Lindskog, Rimbo, och Bengt Olof Persson, Ljusdal. Läs motiveringarna här:
Karin Janzon, Guldnålen 2021
Stefan Lindskog, Guldnålen 2021
Bengt Olof Persson, Guldnålen 2021

Stämman behandlade 16 motioner som bland annat handlade om fjällnära skog, kommunikation och marknadsförutsättningar.