Mellanskog med i satsning för framtidens kompetensförsörjning

Hösten 2024 öppnar Linnéuniversitetet två nya lärcentra i Gävle och Sävar för studenterna på Skogskandidatprogrammet.

– Branschen har en stor utmaning framför sig med kompetensförsörjning, därför är vi extra stolta över att vara med i satsningen på Linnéuniversitetets två nya filialer. Vi hoppas detta ska öppna upp för fler sökande till de skogliga utbildningarna och vi gläds extra över Gävle-filialen i Mellanskogsland. Vi vill uppmuntra alla intresserade att söka sig till vår framtidsbransch för de gröna näringarna kommer aldrig stagnera utan bara utvecklas, säger Matts Söderström, Mellanskogs skogsbrukschef.

Täcker in hela Sverige

Skogskandidatprogrammet har ett hybridupplägg där studenterna kan läsa vissa delar på distans medan de fysiska träffarna och praktiska momenten sker på skolans lärcentra. Tidigare var Växjö den enda tillgängliga orten men tack vare den här satsningen täcker nu skolan även in mellersta och norra Sverige.

Relevant utbildning

Utbildningen involverar ledande företag inom skogsnäringen som gästföreläsare och guider vid studiebesök och exkursioner för att säkerställa att studenterna ges en relevant utbildning och öka deras chanser till anställning efter examen.

Skogsnäringen samverkar för framtiden

Lärcentren drivs i samarbete med Skogforsk. Bakom satsningen står Linnéuniversitetet och:

  • Billerud
  • Holmen Skog
  • Mellanskog
  • Norra Skog
  • SCA
  • Stora Enso
  • Sveaskog

Skogskandidatprogrammet öppnar för ansökan den 15 mars. Läs mer om utbildningen på Linnéuniversitets hemsida.

Mellanskog bjuder in landsbygdsministern till Stjärnsund

Mellanskog ser med stor oro på hur artskyddsfrågorna påverkar skogsägare, skogsbruket och landsbygden. I samband med att en stor skogsutredning nyligen aviserades meddelade Landsbygdsministern att artskyddsfrågorna ska utredas separat under klimatminister Pourmokhtaris ledning. Mellanskog menar att hela regeringen behöver driva på för att utredningen ska komma på plats skyndsamt, frågorna brådskar, inte minst ur ett landsbygdsperspektiv.

– Vi ska ha ett ändamålsenligt artskydd, men frågan behöver också belysas ur ett skogsbruks- och landsbygdsperspektiv, annars missas helheten som är så avgörande för att skapa ett hållbart samhälle. Hela regeringen måste driva på för förändring, vi har inte råd att låta frågorna gå i långbänk, säger Mellanskogs vd Fredrik Munter.

Den mycket bekymmersamma utvecklingen är genomgående för hela skogssverige, men för Mellanskogs del är vissa geografiska områden särskilt utmanande, ett av dem är den lilla orten Stjärnsund i Hedemora kommun. Här har skogsägare fått en lång rad avverkningar stoppade på grund av fynd av orkidén knärot. Skogsägarna förbjuds att bruka sin mark, utan att rätten till ersättning för intrånget är klarlagd. Inventeringarna genomförs av en lokal grupp från den ideella naturvården. Situationen skapar osämja i bygden, sjukskrivningar och uppsägningar bland Mellanskogs personal, den leder till passivitet i skogsbruket och påverkar på sikt virkesflöden till närbelägen industri.

Mellanskog bjuder nu in Landsbygdsminister Peter Kullgren till ett skogsbesök i just Stjärnsund under våren.

– Vi vill få tillfälle att sätta oss ner framför brasan med ministern och visa på goda exempel, där ett aktivt skogsbruk kan kombineras med ett gott artskydd. Vi hoppas att detta kan ge oss ett bra tillfälle att föra konstruktiva diskussioner om vägen framåt för både skogen och landsbygden, säger Fredrik Munter.

Nytt beslut undanröjer Bombmurkledomen

Den så kallade Bombmurkledomen (MÖD 2017:7) är ett principiellt mycket viktigt domslut som tydliggjorde att markägare skulle beviljas dispens från artskyddsförordningen om pågående markanvändning avsevärt försvårades vid förekomst av nationellt fridlysta arter, som svampen bombmurkla.

Den principen har sedan dess varit viktig för att möjliggöra skogsbruk i områden med exempelvis riklig förekomst av den nationellt fridlysta orkidén knärot. Vid ett förbud med grund i artskyddsförordningen har markägaren haft möjlighet att söka dispens hos länsstyrelsen för att kunna fortsätta bedriva skogsbruk. 

Onsdagen den 28:e februari meddelade Mark- och miljööverdomstolen i ett antal domar att man upphäver den praxis som gällt sedan 2017. 

Orimliga konsekvenser för skogsägarna 

Mellanskog, som stöttat flera av markägarna i den juridiska prövningen, är mycket kritiska till utfallet. Hållbarhetschef Marie Wickberg menar att regeringens tid för att agera i artskyddsfrågorna nu har runnit ut.  

– Möjligheten till dispens var det sista lilla halmstrået för att kunna få till ett fungerande skogsbruk i områden med täta förekomster av exempelvis knärot. Nu krävs ett omedelbart agerande av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, artskyddsförordningen behöver skrivas om och det behöver göras mycket skyndsamt.

Domstolens resonemang bygger på domen från Högsta Domstolen från april 2023 (T 538-22) som pekar på att det kan finnas en ersättningsrätt för markägare vid artskyddsförbud, under vissa speciella omständigheter. 

MÖD menar att prövningar i samband med avverkningsanmälan, ansökan om dispens och slutligen ersättningskrav mot staten gör att en enskild inte drabbas av en oproportionerlig begränsning av sin markanvändning. Därför behöver man inte heller beakta det enskilda intresset av pågående markanvändning, på det sätt som skedde i bombmurkledomen.

– Domstolen grundar sitt resonemang på att det nu finns en dom om ersättningsrätt, problemet är bara att ingen vet vad den betyder i praktiken. Ett tänkbart utfall är att staten framöver kommer att få lägga många miljarder på skydd av knärot, ett annat är att skogsägarna får stå för den kostnaden, båda utfallen är i grunden orimliga, säger Marie Wickberg, hållbarhetschef på Mellanskog.

Den nu meddelade domen är prejudicerande och kan inte överklagas. 

För frågor kontakta:

Marie Wickberg, hållbarhetschef Mellanskog
073-9071772 

Ny styrelseordförande och nya ledamöter i Mellanskog

Valberedningen föreslår Peter Helander till ny ordförande i skogsägarföreningen Mellanskog. Därtill föreslås tre nya ledamöter väljas in i styrelsen när föreningsstämman fattar beslut 15 maj.

Peter Helander valdes in som ledamot i Mellanskogs styrelse 2023 och har lång erfarenhet av politiska processer och näringspolitiska skogsfrågor. Som riksdagsledamot 2016–2022 har Peter bland annat varit ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet och Näringsutskottet. Peter har bred erfarenhet av styrelseuppdrag, bland annat i Riksbanksfullmäktige och Förbundet Svensk Fäbodkultur och utmarksbruk samt har haft rollen som Kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Mora kommun under många år.

– Peter Helander har lång erfarenhet av näringspolitiska skogsfrågor och politiska processer. I kombination med den bredd han visar genom ledande positioner inom flera olika områden, ser vi en ledare som med sitt engagemang för uppdraget kan fortsätta utveckla Mellanskog i att skapa värde för medlemmarna, säger Erik A. Eriksson, valberedningens ordförande.

Peter Helander föreslås som ordförande i Mellanskogs styrelse för den kommande perioden 2024–2025.

– Mellanskog har gjort en fantastisk tillväxtresa under Karin Perers ordförandeskap. Jag är ödmjuk inför att vara nominerad för uppdraget som ordförande och min ambition är, om jag får förtroendet, att tillsammans med medlemmar, anställda, ledningsgrupp och styrelsen leda Mellanskog mot en fortsatt utveckling med skogsgårdens och föreningens lönsamhet och värdegrund i fokus, säger Peter Helander

Peter Helander, foto Mellanskog

Tre nya ledamöter
Anders Bengtsson, Kerstin Lindvall och Katarina Mowitz föreslås väljas till nya ledamöter i styrelsen. De kompletterar med kompetens och erfarenhet från bolagsstyrning och familjeföretagande samt tillför hållbarhetsperspektiv.

– Vi känner oss väldigt trygga med den styrelse som vi föreslår, tillsammans bildar de en stark styrelse med stor kompetens på områden som är viktiga för Mellanskogs medlemmar – ett starkt lag som kan möta framtidsutmaningar, säger Erik A. Eriksson.

Ledamöterna Erika Eriksson, Per-Anders Hansson, Lennart Sundén och Karin Perers väljer att avböja fortsatt arbete i styrelsen. Valberedningens förslag innebär att antalet stämmovalda ledamöter i styrelsen uppgår till åtta. Beslut om ny styrelse fattas av föreningsstämman 15 maj.

Vid frågor kontakta;

Erik A. Eriksson, valberedningens ordförande Mellanskog
070-580 24 14

Anna Ramstedt, kommunikationschef Mellanskog
010-482 80 30


Om Mellanskog
Mellanskog är en skogsägarförening med verksamhetsområde från Gotland i söder till Härjedalen i norr. Vi är en kooperation och ägs av 28 200 medlemmar. Vår vision är starkare skogsägare och rikare skogar. Det skapar vi bland annat genom att arbeta för höga virkespriser. Vi arbetar också näringspolitiskt för att stärka skogsägarnas ägande- och brukanderätt. Vi vill att skogarna som lämnas till nästa generation ska vara ännu bättre än de skogar vi själv brukar.

Förändringar i Mellanskogs styrelse

Ordförande i skogsägarföreningen Mellanskog, Karin Perers, meddelar att hon efter 20 år i styrelsen varav 11 år som ordförande, avböjer omval vid stämman i maj.

Karin Perers

Under perioden som Karin Perers har varit styrelseledamot och ordförande i Mellanskog har föreningen gått från ekonomiskt underskott till en stark, framgångsrik och hållbar förening med 28 200 medlemmar. Kraften i kooperationen stärktes ytterligare när föreningsstämman antog den kooperativa koden 2022. Med en framflyttad position inom näringspolitik har stödet till den enskilde skogsägaren förstärkts och tillsammans med ett breddat tjänsteutbud kan Mellanskog idag erbjuda stöd för alla delarna i ett skogsägande.

– Samverkan ger styrka. Under min tid som ordförande har vi utvecklat ett tydligt ”vi” i hela Mellanskog. Vi är nu starkare än någonsin. Mellanskogs fria egna kapital har gått från minus 123 miljoner kronor till mer än en miljard kronor i positiv tillgång, tack vare goda egna rörelseresultat och utdelning från vårt allt mer effektiva intressebolag Setra. Skogsägarnas unika mål är utgångspunkt för vår rådgivning. Medlemsantalet ökar. Mellanskog tar plats i oväntade sammanhang och vår röst är respekterad i skogspolitiken. Mellanskog är på väg, i full fart framåt, och det är moget och klokt att lämna över ordförandeklubban till ny person, säger Karin Perers, ordförande i Mellanskog.

Valberedningens förslag till ny ordförande presenteras 26 februari. Beslut om ny ordförande fattas av föreningsstämman 15 maj.

Framgångsrikt år för Mellanskog

Verksamhetsåret 2023 utmärktes av rekordhöga virkespriser, ökad omsättning i skogliga tjänster och stärkt ekonomi. Rörelseresultatet för året uppgick till 122 Mkr (154) och styrelsen föreslår en utdelning till medlemmarna om 104 Mkr (151).

Foto: Mikael Svensson

2023 var ett starkt år för Mellanskog. Föreningen har framgångsrikt agerat för högre virkespriser och ökad lönsamhet för skogsägarna, under 2023 genomfördes sammanlagt fyra höjningar av virkespriset till medlemmarna. De höga massavedspriserna har ökat lönsamhet och efterfrågan på gallring vilket är positivt för tillväxt och kvalitet i skogen. Samtidigt är gallringen mer tidskrävande vilket bidrog till att Mellanskogs leveransvolymer till industrin minskade med 10 procent jämfört med 2022.

Intressebolaget Setra Group, som Mellanskog äger 49,5 procent av, levererade utdelning till föreningen om 236 miljoner kronor.

Mellanskogs tjänsteerbjudande växer

Mellanskog tog ytterligare ett stort och viktigt steg i strategin att bredda tjänsteerbjudandet till medlemmarna genom att introducera rådgivning inom ekonomi, juridik och fastighet. Omsättningen av skogliga tjänster ökade med 20 procent under året och flera långsiktiga förvaltningsavtal tecknades där Mellanskog utför totalentreprenad inom förvaltning- och skogsvårdstjänster.

Mellanskog har under året bedrivit ett antal större utvecklingsprojekt i syfte att effektivisera verksamheten och underlätta skogsägandet för medlemmarna, lansering är planerad under 2024.

Det egna kapitalet i föreningen har stärkts och överstiger nu 1,3 miljarder kronor.

– Våra medlemmar har aldrig tidigare fått mer betalt för sitt virke, vi ser en rekordhög omsättning av skogliga tjänster som bidrar till tillväxt i skogen och har dessutom lanserat nya tjänsteerbjudanden. Vi sammanfattar ett starkt resultat för en framgångsrik förening, säger Fredrik Munter, Mellanskogs vd.

Stor utdelning och medlemsökning

Till föreningsstämman i maj föreslås en utdelning till medlemmarna om 104 (151) Mkr varav 21 (21) Mkr som ränta på insatskapitalet (10 %) och 83 (130) Mkr som efterlikvid på virkesleveranser 2023. Med förslaget om utdelning för 2024 har Mellanskog fördelat över 400 miljoner kronor till medlemmarna sedan 2018. Medlemstillväxten i föreningen fortsätter och antalet medlemmar nådde i slutet av december 28 200.

– För oss i Mellanskog bekräftar året att samverkan ger styrka. Förslaget som styrelsen lägger till stämman är den näst högsta utdelningen i föreningens historia. Nettotillväxten av medlemmar slår rekord. Vår skogsägarkooperation står starkare än någonsin. Vi skogsägare kan vara trygga i att Mellanskog fortsätter att skapa tillförsikt och framtidstro för familjeskogsbruket, säger Karin Perers, styrelseordförande i Mellanskog.

Välkomnar skogsutredning

Mellanskog har noterat den presenterade skogsutredningen och välkomnar både utredaren samt regeringens goda intention att stärka skogsbruket. Samtidigt ser föreningen med stor oro på att de viktigaste frågorna inte omfattas av utredningens direktiv.

– Dagens situation är fullständigt ohållbar, vi behöver konkreta lösningar på artskyddsfrågorna och ersättningsrätten inom kort. Något annat kommer vi inte att acceptera, säger Karin Perers, styrelseordförande i Mellanskog.

Nyckeltal:

  • Omsättning 4 829 Mkr (4 521)
  • Leveranser 5,1 Mm³fub (5,7)1
  • Rörelseresultat 122 Mkr (154)
  • Finansnetto 238 Mkr (276)
  • Kassaflöde, löpande verksamhet 258 Mkr (587)
  • Soliditet 28 % Mkr (27 %)

Föregående års siffror anges inom parentes.
Mellanskogs ägarandel i Setra Group motsvarar 49,5 procent av utestående aktier.
1 m³fub= kubikmeter fast volym under bark.

Ytterligare information lämnas av:

Karin Perers, ordförande Mellanskog, 070-568 08 30

Fredrik Munter, vd Mellanskog, 070-676 88 11

Anna Ramstedt, kommunikationschef Mellanskog, 072-601 53 66

Ta del av balans- och resultaträkningen här.

Pressbilder fria för publicering i samband med artikel om Mellanskogs resultat kan hämtas här.


Om Mellanskog

Mellanskog är en skogsägarförening med verksamhetsområde från Gotland i söder till Härjedalen i norr. Vi är en kooperation och ägs av 28 200 medlemmar. Vår vision är starkare skogsägare och rikare skogar. Det skapar vi bland annat genom att arbeta för höga virkespriser. Vi arbetar också näringspolitiskt för att stärka skogsägarnas ägande- och brukanderätt. Vi vill att skogarna som lämnas till nästa generation ska vara ännu bättre än de skogar vi själv brukar.

RESULTATRÄKNING    
Belopp i Mkr 2023-12-31 2022-12-31
Rörelsens intäkter    
Nettoomsättning 4 819 4 514
Övriga rörelseintäkter 11 7
Summa rörelseintäkter 4 829 4 521
Rörelsekostnader -4 705 -4 365
Avskrivningar -2 -2
Summa rörelsekostnader -4 707 -4 367
Rörelseresultat 122 154
Finansiella intäkter och kostnader 238 276
Resultat efter finansiella poster 360 430
Skatt -11 6
Årets resultat 349 436
     
     
BALANSRÄKNING    
Belopp i Mkr 2023-12-31 2022-12-31
Tillgångar    
Anläggningstillgångar    
Immateriella anläggningstillgångar 0 0
Materiella anläggningstillgångar 26 28
Finansiella anläggningstillgångar 898 903
Summa anläggningstillgångar 924                       931
Omsättningstillgångar    
Varulager 65 64
Kortfristiga fordringar 757 724
Kortfristiga placeringar 2 656 1 999
Kassa och bank 355 472
Summa omsättningstillgångar 3 833 3 260
Summa tillgångar 4 757 4 191
     
Eget kapital och skulder    
Eget kapital    
Bundet eget kapital 246 243
Fritt eget kapital 1 090 892
Summa eget kapital 1 336 1 135
Räntebärande skulder 2 687 2 312
Icke räntebärande skulder 734 744
Summa skulder 3 421 3 056
Summa eget kapital och skulder 4 757 4 191

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tre händelser att minnas i det politiska året 2023

Hållbart skogsbruk fortsätter att vara högt upp på agendan i den politiska debatten. Exakt vad som är hållbart, eller inte, diskuteras flitigt av allmänhet och beslutsfattare i både Sverige och Europa. Under 2023 har artskyddsfrågorna fortsatt varit i fokus – och skapat stor oro bland skogsägare. 

Marie Wickberg, hållbarhetschef på Mellanskog, sammanfattar det händelserika politiska året 2023 i tre punkter;

  • Rätt till ersättning vid artskyddsförbud?
    I april gav högsta domstolen en stor skogsägare rätt till ersättning för begränsningar i skogsbruket till följd av förekomst av tjäder. Domen säger att det inte finns en generell ersättningsrätt kopplat till artskyddsärenden, men att ersättning kan utgå under speciella omständigheter enligt allmänna principer. Domen var viktig för skogsägarrörelsen, men vad betyder detaljerna? Det prövas nu i praktiken rättsligt av bland andra Mellanskog och vi vet ännu inte hur tolkningarna kommer att landa.
  • Många ville ut i Mellanskogs skogar
    Under en vecka i maj arrangerade Mellanskog tre exkursioner med deltagare som alla vill lära sig mer om svenskt familjeskogsbruk: först Kenyas minister för miljö, klimatförändring och skogsbruk, därefter EU:s växtskyddschefer och slutligen riksdagens utredningstjänst. Till detta kan läggas ett stort antal skogsbesök från beslutsfattare lokalt och regionalt.
  • Avskogning och spårbarhet lyftes på agendan
    Om bara ett år ska EU:s avskogningsförordning börja gälla i Sverige och frågan hamnade under året högt på agendan i politiken. Förordningens syfte är att säkerställa att produkter som säljs i EU inte kommer från produktion som leder till avskogning, vilket väntas ställa höga krav på spårbarhet i det svenska skogsbruket. Frågan engagerade Mellanskogs medlemmar och Facebookinlägget ”Avskogning är inte ett problem i Sverige” är ett av de inlägg som fick störst räckvidd och mest reaktioner under 2023.

Stärkt medlemsnytta genom bred prishöjning

Mellanskog genomför en bred prishöjning på timmer, massaved, bränsleved och grot från och med 1 februari 2024. Fortsatt hög efterfrågan på Mellanskogs skogsråvara ligger bakom justeringen.

– De senaste åren har efterfrågan på den skogsråvara Mellanskog erbjuder varit stor och fortsätter in i 2024. Prishöjningen bidrar till ett aktivt skogsbruk hos våra medlemmar och stärker värdet på deras skogar, säger Fredrik Munter, Mellanskogs vd.

Justeringen innebär:
• Timmer: höjning med 50 kr/m³fub
• Massaved: höjning med 35 kr/m³fubför barrmassaved till 500 kr/m³fub, höjning med 25 kr för björkmassaved till 530 kr/m³fub.
• Bränsleved: höjning med 25 kr/m³fub till 405 kr/m³fub
• Grot: höjning med 15 kr/m³s till 145 kr/m³s

Premie för större kontrakt dubbleras

Mellanskog ökar också betalningen för större avverkningar genom att dubblera premien för kontrakt över 1000 m³fub. Premiens storlek avgörs av totalvolymen i kontraktet och premie betalas på inmätt timmervolym.

Här hittar du Mellanskogs aktuella premier och prislistor.


Virkespriser på en hög och stabil nivå är en del av Mellanskogs medlemsnytta. Mellanskog äger halva träindustriföretaget Setra Group och har som ekonomisk förening möjlighet att lämna både ränta på medlemmarnas insatskapital och efterlikvid på levererat virke.

Läs mer om medlemsnyttan här.

Fredrik Munter, vd Mellanskog

Fredrik Munter, vd Mellanskog

Mellanskog utsett till Karriärföretag 2024!

Karriärföretagen har för andra året i rad delat ut en fin utmärkelse till Mellanskog som erkännande för vårt engagemang i att erbjuda unika karriär- och utvecklingsmöjligheter för våra värdefulla medarbetare. Vi är mycket stolta, tacksamma och självklart än mer motiverade att fortsätta göra skillnad varje dag på väg mot en grönare framtid.  


 På Mellanskog har vi över 50 olika yrkesroller. Från virkestekniker till miljösamordnare eller webbredaktör. Här finns något för alla som ser framtiden i skogen och som vill lyckas tillsammans med oss. Är du nyfiken på en karriär hos oss? Läs mer under Karriär på www.mellanskog.

Om Karriärföretagen: 

Sedan 2011 presenterar Karriärföretagen de mest attraktiva arbetsgivarna i Sverige som erbjuder de främsta karriär och utvecklingsmöjligheterna för unga talanger. Karriärföretagen startade som ett initiativ i samarbete med Dagens Industri, men har varit ett fristående bolag sedan 2014. Idag, utöver att varje år presentera Sveriges mest attraktiva arbetsgivare, har Karriärföretagen också startat Karriärnätverket för studenter och unga yrkesverksamma, med sökportaler för lediga jobb, stipendier, traineeprogram och mycket mer för den som vill utvecklas i sin karriär och upptäcka framstående arbetsgivare. Här kan du läsa mer om Karriärföretagen.

Dags för års- och medlemsbesked!

Nytt år och massa nya spännande möjligheter. Ett säkert nyårstecken på Mellanskog är utskicken av års- och medlemsbesked som dessutom har ett helt nytt utseende i år.

Hitta dina års- och medlemsbesked

Idag, måndagen den 8 januari, skickas årsbesked och medlemsbesked ut till våra medlemmar. De medlemmar som är aktiva på Medlemswebben får sina besked den vägen, årsbeskeden går att hitta där redan nu. Resterande besked har skickats via Kivra eller med vanlig post för de som inte är kopplade till Kivra.

Nytt utseende

Beskeden har ett uppdaterat utseende som ska göra dem enklare att tyda. Numera är beskeden uppställda som resultat och balansräkning och det blir därmed lättare att stämma av sin bokföring mot beskedet. Det finns också en hänvisning till beskrivande handlingar på vår hemsida och på Medlemswebben där man kan fördjupa sig i dokument kopplade till kontrakt och kontoutdrag för Merkontot.