Energi från skogen – hett i EU

Marie Wickberg, hållbarhetschef på Mellanskog, om Sveriges ordförandeskap i EU och förslaget om ett tak på bioenergianvändningen.

Sedan årsskiftet är Sverige ordförandeland i rådet, en av EU:s viktigaste institutioner. Ordförandeskapet roterar – och under ett halvår håller vi alltså i klubban.

Precis som i din lokala idrottsförening innebär inte ordförandeskapet att man själv bestämmer, utan snarare att ens egna åsikter ibland får ta ett kliv tillbaka till förmån för att driva processen framåt. Det är en utmaning för Sverige – eftersom den heta frågan om bioenergi från skogen nu ska förhandlas mellan rådet, parlamentet och kommissionen.

Bioenergin står för 60 procent av den förnybara energin i EU. Med skenande elpriser och beroendet av den ryska gasen, så är det minst sagt förvånande att EU-parlamentet i september 2022 föreslog ett tak på bioenergianvändningen.

Taket föreslås ligga på de nivåer som finns i dag, men med ambitionen att minska till 2030. I listan med förslag från parlamentet skrivs också att bioenergi inte ska få komma från primär biomassa. Den primära biomassan omfattar allt virke som idag går till energianvändning direkt från skogen, det vill säga till exempel hyggesrester, klenvirke eller skadat virke. Sekundär biomassa är till exempel rester från skogsindustrins processer.

Ur ett svenskt perspektiv skulle förslagen vara förödande. Den svenska regeringen har nu en mycket viktig roll i att tydliggöra vilka konsekvenserna skulle bli för skogsbranschen – men inte minst för klimatet.

Läs mer

Mellanskog arbetar näringspolitiskt
Familjeskogsbrukets perspektiv behövs i naturvården
Information om Sveriges ordförandeskap i EU – Regeringens hemsida