Titta till årets planteringar

Du kanske behöver hjälpplantera. I spåren av den extremt torra sommaren har fler plantor än normalt dött. Även på hyggen som planterats enligt konstens alla regler.

– Det börjar komma in allt fler önskemål om hjälpplanteringar, säger Erik Viklund, skogsvårdschef på Mellanskog. Med tanke på den extremt torra sommaren så är det ganska väntat.
Att en del plantor dör är fullt normalt. Men i år dog fler än normalt. Även på hyggen som markberetts och planterats enligt konstens alla regler. Det är svårt att värja sig mot så här extrema förhållanden.

Brist på plantor

Samtidigt börjar det märkas en viss brist på plantor då stora delar av skogsbruket står inför samma utmaning som Mellanskogs medlemmar. Dels dog det onormalt många plantor under sommaren 2018. Dels sköts en del planteringar på framtiden då hyggena inte blev markberedda då maskinerna stod stilla på grund av brandrisken.

– Leveranstiden på plantor är lång och när efterfrågan nu ökar förväntar vi oss att det kan bli brist på vissa planttyper. Det är alltid viktigt att vara ute i god tid med plantbeställningar. Men i år är det viktigare än tidigare. Ju snabbare vi får in beställningarna desto större är sannolikheten att vi kan få tag i de plantor som skogsägaren vill ha, avslutar Erik Viklund.