Stora mängder döda granar i medlemsskogarna även i år

Granbarkborren har även denna sommar orsakat förödande skador i Svealand och Götaland. Inventeringen som nu gjorts på de referensfastigheter som valts ut indikerar på att barkborrarna dödat ca 5 miljoner kubikmeter under 2021. Av dessa skador är minst 3 miljoner kubikmeter döda granar i Mellanskogsland (Svealand).

För att summera årets skador har vi en fortsatt mycket problematisk situation, med stora skador från årets svärmningar. Skadorna beskrivs i kartan ovan, de mörkaste länen är de med störst skador. Inventeringen visar att skadorna i Södermanland ligger på i stort sett samma höga nivå som 2020, i volym på kring en miljon kubikmeter döda granar. Västmanland har också fortsatt mycket stora problem, inventeringen pekar på cirka 70 % av fjolårets skador och 800 000 m³sk. Östergötland är i år det län i Götaland som har mest skador, där verkar det som att skadorna faktiskt ökat jämfört med förra året. I övrigt har skadenivåerna sannolikt sjunkit, i många fall ned till cirka 50 % av fjolårets skadenivåer.

Inventeringen pekar på att ungefär hälften av årets skador ännu inte upptäckts eller hunnit upparbetats. Det är nu mycket viktigt att orka hålla ut och att försöka få ut det skadade virket ur skogen för att på så sätt rädda virkesvärden. I många fall är det aktuellt att avveckla skadade bestånd för att få stopp på angreppen och kunna starta om med en ny generation växtlig skog. Varför inte tänka ståndortsanpassning och blanda in mer tall och löv i nästa generation?

Det är viktigt att försöka hinna inventera sin skog även nu på hösten. Granarna som angreps vid andrasvärmningen är många gånger fortfarande gröna, men dess barr kommer snart ändra färg och barken kommer falla av eftersom hackspettarna hackar bort den för att komma åt borrarna. Kontakta din rådgivare så snart som möjligt för att vi ska hinna hjälpa er med den drabbade skogen.

Läs Skogsstyrelsens pressmeddelande här.

Observera att detta är en första prognos som kommer följas upp med en mer omfattande studie i vilken SLU gör en objektiv, slutgiltig bedömning av skadorna. Denna publiceras i november eller december.