Skogsutredningen blev en besvikelse

Skogsägarföreningen Mellanskog ser med oro på den skogsutredning som idag lämnats till regeringen. Utredningen föreslår bland annat att hundratusentals hektar skog, framförallt i fjällnära skogar, ska undantas från brukande och att nya krav ska ställas på skogsägare.

– I stället för att följa direktiven och stärka äganderätten, landar utredningen i förslag som skulle innebära storskaligt förstatligande av mark och ett betydligt krångligare skogsägande. Jag är besviken på utredningens resultat säger Karin Perers, ordförande för Mellanskog.

Utredningen innehåller även bra förslag som bör tillvaratas. Det gäller exempelvis förslagen om växande cirkulär bioekonomi, att avbryta nyckelbiotopsinventeringen, förtydligande om lagstiftning i fjällnära skog, klövviltsförvaltning och rådgivning.

– Nu är det upp till politiken att förverkliga andemeningen i de direktiv de själva satte upp, en skogspolitik med respekt för äganderätten. Ta vara på de förslag som ligger i linje med det och låt resten stanna på ritbordet, avslutar Karin Perers, ordförande i Mellanskog.

För mer information kontakta:
Karin Perers, ordförande Mellanskog
070-568 08 30

Marie Wickberg, chef för kommunikation och näringspolitik på Mellanskog
010-482 80 42
marie.wickberg@mellanskog.se