Sammanställning av Mellanskogs första klimatbokslut

Hanteringen från uppdrivning av plantor till färdiga träprodukter leder till utsläpp av 21,43 kg koldioxid per kubikmeter råvara. Detta är ett av resultaten från Mellanskogs klimatbokslut.

Mellanskog har sex hållbarhetsmål som tillsammans ger en bild av vad Mellanskog vill åstadkomma inom bland annat jämställdhet, nöjda medlemmar och ökad tillväxt. Ytterligare ett av hållbarhetsmålen är att minska Mellanskogs klimatpåverkan per levererad kubikmeter med 60 procent till 2030, jämfört med 2017. Ett led i detta arbete är att årligen sammanställa Mellanskogs klimatpåverkan i ett klimatbokslut.

Utsläpp från plantskola till färdig produkt

Ur klimatbokslutet för 2022 kan man konstatera att Mellanskog har ett utsläpp på ca 130 000 ton koldioxid när man summerar allt från plantskolan till färdig produkt hos slutkonsument, sågade varor eller fjärrvärme till exempel.

– Siffran kan upplevas abstrakt och därför använder vi oss av ett mätetal som är enklare att korrelera med andra material. Utsläppen för 2022 motsvarade således 21,43 kg koldioxid per levererad kubikmeter, säger Örjan Grönlund, hållbarhetssamordnare på Mellanskog.

Klimatbokslutet redovisar utsläppen fördelat på flera olika poster men resultaten var inom de förväntade värdena och innehåller således inga överraskningar. Skogsmaskiner och lastbilstransporterna från skogen är bland de poster där Mellanskog har störst möjlighet att påverka stora utsläpp.

Klimatbokslutet följer det internationellt vedertagna ramverket Greenhouse Gas Protocol och vilar på principerna om relevans, fullständighet, jämförbarhet, noggrannhet och transparens.

– Utmaningen är att resultaten sammanställs i en komplex bild där man behöver sätta sig in i ett omfattande bakgrundsmaterial för att kunna tillgodogöra sig siffrorna, säger Örjan.

Fokus på minskad klimatpåverkan och hög kvalitet på underlag

Det fortsatta arbetet med att minska Mellanskogs klimatpåverkan kommer främst fokusera på två spår. Mellanskog ska dels analysera och prioritera möjliga insatser för minskade utsläpp, dels jobba för att höja kvaliteten på de data som används i beräkningarna och därmed nå ökad kvalitet på bokslutet.

Det är idag vedertagen kunskap att växande skötta skogar är en otrolig resurs både för att binda in koldioxid och skapa material som ersätter fossila produkter. Men det finns många perspektiv på hur denna positiva klimatnytta ska redovisas. Mellanskog undersöker den frågan parallellt tillsammans med den om hur vi kan minska vår klimatpåverkan.

Ytterligare information lämnas av:
Örjan Grönlund, hållbarhetssamordnare Mellanskog, 010-482 80 35