Nu svärmar granbarkborrarna igen

En ny generation granbarkborrar har nu börjat svärma i delar av Mellanskogs geografi, det visar rapporter från vår svärmningsövervakning tillsammans med Skogsstyrelsen. Juli månad var fördelaktig för våra granskogar med regn och relativt låga temperaturer, men det efterföljande varma och torra vädret i augusti har bidragit till gynnsamma förhållanden för granbarkborren. Vi ser nu tecken på en andra svärmningsvåg i våra redan utsatta områden.

Granbarkborren angriper vindfällen, stående skog och avverkade träd. Tecken på ett nytt angrepp är brunt borrmjöl på stammen eller vid stambasen. Nu på sensommaren brukar angreppen ofta ske högre upp i träden så ett annat tecken kan vara avfläkt bark en bit upp på stammen. Oftast hittar man de nya angreppen i närområdet av de angrepp som skett tidigare under året.

Som skogsägare bör du se över din skog regelbundet och leta efter nytillkomna angrepp. Enklaste sättet att dokumentera förekomster är genom att markera dem i din medlemsapp. Har du några funderingar så kontakta din skogsinspektor.

I den här filmen visar vi hur du gör för att registrera insektsangrepp i medlemsappen:

www.mellanskog.se/granbarkborre kan du läsa mer om granbarkborren och se aktuell data från vår svärmningsövervakning.

Mer information hittar du även på Skogsstyrelsens hemsida:
www.skogsstyrelsen.se/granbarkborre
www.skogsstyrelsen.se/svarmningsovervakning