Naturvårdsbränning i Söderfors skapar miljövärden i skogen


I början av juni planerar Mellanskog att genomföra naturvårdsbränning i ett 25 hektar stort område söder om Söderfors i Tierps kommun. En naturvårdsbränning är en planerad och kontrollerad insats för att skapa naturvärden som gynnas av brand.

Längre tillbaka var det vanligare med skogsbränder och många av skogens arter är anpassade efter det. Nu när det inte brinner lika ofta får många arter som är beroende av död och brandskadad ved svårare att överleva. Genom naturvårdsbränningen skapar vi en planerad och kontrollerad bränning i naturvårdande syfte som efterliknar en naturlig brand.

– Det här är en stor, och för oss ganska ovanlig insats, som kommer att skapa höga naturvärden och en bra livsmiljö för många arter. Samtidigt är det en insats som syns och märks för människor i anslutning till Söderfors och vi vill gärna berätta varför vi gör det här, säger Per-Ove Torstensson, skogsförvaltare på Mellanskog.

Bränningen kommer att orsaka mycket rök, vilket kan oroa allmänheten. Mellanskog kommer därför att genomföra en rad informationsinsatser i och omkring Söderfors. Medias medverkan i att berätta mer om naturvårdsbränningen i förväg är därför mycket värdefull.

Bränningstillfället kommer att bestämmas med kort varsel beroende på väderläget och information kommer att gå ut via skyltar, telefonsamtal, SMS och sociala medier. Bränningen genomförs med hög säkerhet och Mellanskog håller kontakt med räddningstjänst och SOS-alarm.

Den som vill få löpande information när insatsen påbörjats kan få det genom att SMS:a MELLANSKOG SÖDERFORS till 72080.

Bränningen genomförs på uppdrag av en större markägare i området. Markägaren är miljöcertifierad enligt FSC, i certifieringens krav ingår att regelbundet genomföra naturvårdsbränningar.

Säkerhet vid bränningstillfället och dagarna efter:

– Förbjudet att vistas i området – hela bränningsområdet inklusive tillfartsvägar kommer att vara avstängt för allmänheten.
– Mellanskog håller kontakt med räddningstjänst och SOS-alarm.
– Information kommer att gå ut via trafikradion.

Efter bränning:

– Undvik bränningsområdet – stor risk för fallande träd, särskilt vid blåsigt väder.
– Vistelse sker på egen risk!

För mer information kontakta:
Per-Ove Torstensson, skogsförvaltare, 010-482 84 15
Marie Wickberg, chef kommunikation och näringspolitik, 010-482 80 42