Mellanskog välkomnar dom om ersättningsrätt

Högsta domstolen slog igår fast att markägare ska ersättas ekonomiskt om myndigheterna begränsar skogsägarens möjlighet att använda sin egen mark. Domen kom efter en flera år lång process och för många skogsägare innebär det nu en ökad trygghet i skogsbruket.

– Domen skapar förutsättningar för en mer rättssäker vardag för skogsägare, och den säkerställer också att höga naturvärden i våra skogar inte utgör en risk. Det är en vinst både för skogsägarna och för miljön, säger Karin Perers, ordförande i Mellanskog.

Högsta domstolen slår fast att det finns en ersättningsrätt när myndighetsbesluten är så betungande för markägaren att det inte är rimligt att hen ensam tvingas ta de ekonomiska konsekvenserna av begränsningen. Ett viktigt perspektiv som också lyfts fram i domen är att begränsningen i aktuellt fall helt beror på omständigheter som markägaren inte har kunnat påverka eller förutse.

En rad frågetecken kvarstår dock, exempelvis gällande storleken på ersättning samt vad som kan anses vara ett så betungande intrång att ersättningsrätten aktualiseras.

– Nu har regeringen ett digert jobb att göra, man behöver säkerställa att alla skogsägare som har rätt till ersättning också får det, utan att behöva gå hela vägen upp till Högsta domstolen, men man behöver också ta tag i artskyddsfrågorna i grunden, säger Marie Wickberg, hållbarhetschef på Mellanskog.