Mellanskog ser positivt på beslut om nyckelbiotoper

Mellanskog ser positivt på beslut om nyckelbiotoper

Skogsstyrelsens styrelse har fattat beslut om formerna för att myndigheten ska upphöra med registrering av nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälan. Registreringen ska upphöra när myndigheten har utvecklat ett arbetssätt för en allsidig utredning av avverkningsärenden inklusive dokumentation av miljövärden.

Mellanskog är glada över beslutet eftersom vi anser att registrering av nyckelbiotoper inte ingår i myndighetsutövningen i samband med avverkningsanmälan. Myndighetsuppdraget blir otydligt när tillsyn av skogsvårdslagen blandas ihop med en icke lagstadgad inventering av nyckelbiotoper som inte uppfattas som objektiv. Det är glädjande att se att Skogsstyrelsen lyssnat på Mellanskog och övriga skogsägarföreningars argument och nu arbetar för ett utvecklat arbetssätt för utredning av avverkningsärenden. Vi vill poängtera vikten av att myndigheten håller fokus och tempo i utvecklingsprocessen så att en ny tydlig och rättssäker rutin finns på plats till årsskiftet 2020/21.

Beslutet är viktigt eftersom det är ett steg på vägen bort från den rättsosäkerhet som dagens praxis skapar för Sveriges nästan 330 000 privata skogsägare.

För mer information, vänligen kontakta:
Matts Söderström, Skogschef, 010-482 81 09