Mellanskog prisas för sitt jämställdhetsarbete

Mellanskog prisas för sitt jämställdhetsarbete

Skogsägarföreningen Mellanskog har vunnit utmärkelsen bästa jämställdhetsindex, JÄMIX, i en jämförelse gjord av Nyckeltalsinstitutet. Jämförelsen omfattar 350 organisationer och drygt 600 000 medarbetare i vitt skilda branscher.

Mellanskog har under många år jobbat systematiskt med jämställdhet och värdegrundsarbete och har sedan 2016 mätt sina nyckeltal för jämställdhet via Nyckeltalsinstitutets jämställdhetsindex, JÄMIX. Jämställdhetsindex baseras på faktorer som bland annat lön, ledningsgrupp, föräldraskap, deltid och visstidsanställningar.

– Jag är jättestolt över den här utmärkelsen. Jämställdhet handlar både om att vi ska vara rättvisa mot våra anställda och behandla alla lika, oavsett kön, men det handlar också om hur vi bygger en stark och konkurrenskraftig verksamhet, säger Fredrik Munter, vd för Mellanskog.

Mellanskog får genomgående höga poäng i jämförelsen. Kvinnor och män har lika möjligheter att få chefsbefattningar, löneskillnaderna är låga och det finns i grunden ingen skillnad i långtidssjukfrånvaro mellan män och kvinnor.

– Mellanskog har en fin utvecklingskurva som går åt rätt håll vad det gäller jämställda arbetsvillkor för män och kvinnor vilket är ett resultat av gott strategiskt HR-arbete under åren, säger Tina Ekström, vd på Nyckeltalsinstitutet.

Samtidigt konstaterar Fredrik Munter att goda nyckeltal inte innebär att målet om en jämställd organisation är nått. Både Mellanskog och övriga skogsbranschen har utmaningar kvar att jobba med, inte minst när det gäller att bryta normer och att få fler kvinnor på operativa tjänster inom skogsbruket.

– Att vi har bra nyckeltal kring lön, karriär och inflytande är en viktig grund att stå på, men det räcker inte. Både Mellanskog och övriga skogsbranschen har mycket kvar att jobba med. Våra mål är högt ställda och det behöver de vara om vi ska möta framtidens utmaningar, avslutar Fredrik Munter, vd på Mellanskog.

Frågor besvaras av

Fredrik Munter, vd Mellanskog
010-482 80 01

Marie Wickberg, kommunikationschef Mellanskog
073-907 17 72