Lönsamma gallringar ger lägre leveransvolym för Mellanskog 

Skogsägarföreningen Mellanskog redovisar nu sitt resultat för tredje kvartalet 2023. Leveransvolymerna sjunker under perioden som har präglats av utmanande väderförhållanden, ökade kostnader och en hög andel gallring i verksamheten. Ovanstående faktorer påverkar föreningens resultat, som sjunker jämfört med föregående år. Samtidigt växer föreningen i antal medlemmar och omsättning av skogliga tjänster. 

– Mellanskog har arbetat länge och målmedvetet för att det ska vara lönsamt för våra medlemmar att gallra skogen i rätt tid. Nu kan vi konstatera att vi lyckats och att efterfrågan på att gallra är hög. Det är vi väldigt stolta över, samtidigt är det mer tidskrävande än föryngringsavverkning vilket innebär att föreningens leveransvolym och lönsamhet har sjunkit under tredje kvartalet, säger Fredrik Munter, vd Mellanskog. 

Efterfrågan på skogsråvara från familjeskogsbruken är fortsatt hög. Leverans- och kontrakteringspremierna som infördes under sommaren och hösten har ökat det rotstående lagret som är på tillfredsställande nivåer. Däremot försvårade den blöta väderleken i slutet av sommaren förmågan att upprätthålla planerade virkesvolymer. Mellanskog vidtar nu åtgärder för att stärka kapaciteten från skog till industri. En branschgemensam utmaning är bristen på maskinförare som framstår som ihållande.  

Lägre resultat men fortsatt god ekonomi i föreningen 

Mellanskog redovisar ett resultat för kvartal 3, före skatt, på -6 Mkr (+29). Föreningens rörelseresultat minskar jämfört med föregående år främst beroende på lägre leveransvolym. Finansnettot påverkas negativt av höga räntor på inlånade medel och låg takt av vinstrealisering i finansförvaltningen. 

– Mellanskog har god ekonomi och under 2023 ser vi en stabil och positiv utveckling i finansportföljen. Under tredje kvartalet har vi dock inte realiserat så stora vinster samtidigt som vi erbjuder allt högre räntor på medlemmarnas innestående kapital, säger Fredrik Munter. 

Mellanskog växer 

Tillströmningen av medlemmar i föreningen är stabil och antalet har nu passerat 28 000. Medlemstillväxten har varit sammanlagt drygt 8 procent sedan 2018. Även omsättningen av skogliga tjänster växer, exempelvis genom ökad föryngringsareal, och är 10 procent högre än samma period 2023.  

En väsentlig händelse under kvartalet är utbrottet av Afrikansk svinpest, som drabbade skogsägare och medlemmar i Fagerstatrakten. Påverkan för enskilda skogsägare är omfattande, medan påverkan på Mellanskogs verksamhet är liten.  

Nyckeltal   

Period jan-sep 

  • Omsättning 3 517 Mkr (3 240) 
  • Leveranser 3 848 tm3fub1 (4 247)1
  • Rörelseresultat 109 Mkr (108)
  • Finansnetto 246 Mkr (270)
  • Kassaflöde från den löpande verksamheten 325 Mkr (514)


1 m3fub= kubikmeter fast volym under bark 

Siffror inom parentes anger föregående år motsvarande period.

Ytterligare information lämnas av:
Fredrik Munter, vd Mellanskog
010-482 80 01

Anna Ramstedt, kommunikationschef Mellanskog 
010-482 80 30 

Pressbilder fria för publicering i samband med artikel om Mellanskogs resultat för kvartal tre kan hämtas här: https://share.mediaflow.com/se/?RUIE9HEBHR 

Ta del av hela resultatet här:
Resultaträkning Q3 2023


Om Mellanskog

Mellanskog är en skogsägarförening med verksamhetsområde från Gotland i söder till Härjedalen i norr. Vi är en kooperation och ägs av 27 600 medlemmar. Vår vision är starkare skogsägare och rikare skogar. Det skapar vi bland annat genom att arbeta för höga virkespriser. Vi arbetar också näringspolitiskt för att stärka skogsägarnas ägande- och brukanderätt. Vi vill att skogarna som lämnas till nästa generation ska vara ännu bättre än de skogar vi själv brukar.