Julgranar – ett lönsamt komplement

Mamma köper julgran med barn

Att en stor och stolt skogsnation som Sverige inte är självförsörjande på julgranar är något av en gåta. Varför fortsätter vi att importera granar när vi borde kunna odla dem själva i högre utsträckning och erbjuda marknaden friska, vackra och närodlade granar som inte transporterats långa sträckor, samtidigt som svenska odlare tjänar på produktionen?

Text: Marie Nälsén | Foto: Christian Ferm | Artikel från Med Mellanskog nr. 4 2020

Att det inte odlas mer julgran i Sverige är till stor del en fråga om vana och tradition. Det tror i alla fall Matts Söderström, skogsbrukschef på Mellanskog.

– Jag kan tycka att det är synd för det finns en stor marknad och har man till exempel outnyttjad jordbruksmark så är julgransodling ett utmärkt sätt att höja avkastningen på sin mark. Visst kräver det en hel del arbete och skötsel och att man har en vettig framförhållning och är konsekvent, men rätt utfört finns det pengar att tjäna även i Sverige. Internationellt är den här marknaden värd många miljarder, förklarar Matts.

Vad säger forskningen?

En som kan det mesta om julgransodling är forskaren Martin Pettersson som skrev landets första doktorsavhandling om julgransproduktion för två år sedan. I avhandlingen jämför han den storskaliga och ekonomiskt framgångsrika produktionen i USA med Sveriges småskaliga dito.

– Det saknas stöd och kunskap i Sverige för de som är intresserade. Varken Jordbruksverket eller Skogsstyrelsen verkar ha underlag och statistik kring odlingen i Sverige vilket förvånar mig. För att lyfta produktionen behövs samarbete både internationellt och mellan myndigheter, forskare och odlare, på samma sätt som redan finns i många andra länder, säger Martin.

Martin Pettersson ser många goda skäl till ökad julgransodling i Sverige:

  • Den svenska julgranproduktionen är relativt frisk och fri från de mest aggressiva skadegörarna.
  • Det finns mycket mark tillgänglig som skulle fungera bra att odla på och den är relativt billig i jämförelse med exempelvis Danmark, där odlingen är väl utvecklad.
  • Ökad vilja att stödja svenskt och närproducerat bör resultera i att man väljer en svensk gran istället för en importerad gran.
  • Ökad miljömedvetenhet från svenska konsumenter bör resultera i att man väljer bort plastgranar från Kina som är dåliga för miljön.

Vill du lära dig mer?

  • Föreningen Sydsveriges Julgran och Pyntegrönodlarförening har mycket kunskap och information. Webbplats: http://www.julgransodlarna.org
  • Då det inte finns någon riktigt bra bok på svenska tipsar Martin Pettersson om att köpa den norska boken ”Skader i juletrefelt – biotiske og abiotiske faktorer” som är mycket bra för julgransodlare.