Höga virkespriser lyfter Mellanskogs resultat

Mellanskog meddelar ett starkt ekonomiskt resultat för det första halvåret 2023. Resultatet för första halvåret 2023 uppgår till 347 Mkr (350) före skatt varav 236 Mkr utgörs av utdelning från Setra Group.

Den stora efterfrågan på virkesråvara har gjort att Mellanskog hittills har kunnat höja medlemmarnas virkespriser tre gånger under 2023. De höga virkespriserna lyfter Mellanskogs ekonomiska resultat för halvåret.

Under andra kvartalet genomfördes utdelningen från Setra Group AB, som Mellanskog är delägare i. Utdelningen omfattade 236 miljoner kronor och utgör en betydande andel av andra kvartalets resultat.

– Utdelningen från Setra visar tydligt hur viktigt Mellanskogs industriägande är. Sågverkens goda konjunktur de senaste åren ger direkt lönsamhet för våra medlemmar. Vi ser nu en vikande konjunktur men en tydlig brist på virkesråvara i Sverige håller fortfarande virkespriserna uppe, säger Fredrik Munter, Mellanskogs vd.

På flera håll i landet började sommaren varm och mycket torr. Mellanskog har de senaste åren utvecklat ett systematiskt arbete för att förebygga skogsbränder i samband med arbete i skog och mark. Genom åtgärder som nattkörning, brandsamråd och lyckad samverkan med skogsägare och entreprenörer, kunde arbetet i skogen fortgå trots hög brandrisk men ansträngde samtidigt leveransförmågan. Den levererade virkesvolymen under första halvåret minskade 6 procent jämfört med 2022. Utöver den extrema brandrisken har ett starkt intresse för gallring bidragit till den lägre volymen. Gallringsaktiviteten är hög tack vare attraktiva massavedspriser men en högre gallringsandel är också mer resurskrävande. Granbarkborren visade på stor aktivitet i början av sommaren, under sommarens andra hälft har vädret varit mindre gynnsamt för skadeinsekten.

Efterfrågan på Mellanskogs skogsvårdstjänster ökar. Under kvartalet offentliggjorde Mellanskog ett nytt samarbete med Bergvik Skog Öst, där Mellanskog blir totalentreprenör för skogsvårdstjänster på bolagets markinnehav i Uppland, Gästrikland, Hälsingland och Dalarna. Tillväxt sker också i Mellanskogs rådgivningsverksamhet till medlemmarna, där nya tjänster för rådgivning inom ekonomi och juridik lanseras under kvartal 3.

– Det går bra för Mellanskog. Vi ökar i medlemsantal, vilket är ett fint kvitto på vår ständiga strävan efter att skapa värde för skogsägarna, säger Fredrik Munter.

Nyckeltal

  • Omsättning 2 532 Mkr (2 245)
  • Leveranser 2 864 tm3fub1 (3 058)1
  • Rörelseresultat 110 Mkr (74)
  • Finansnetto 236 Mkr (276)
  • Kassaflöde från den löpande verksamheten 279 Mkr (381)
  • Soliditet 28% (26%)

Mellanskogs ägarandel i Setra Group motsvarar 49,5 procent av utestående aktier.

1 m3fub= kubikmeter fast volym under bark
Siffror inom parentes anger föregående år motsvarande period.

Ytterligare information lämnas av:

Fredrik Munter, vd Mellanskog
010-482 80 01

Anna Ramstedt, kommunikationschef Mellanskog
010-482 80 30

Ta del av hela resultatet här:
Balans- och resultaträkning halvår 2023

Om Mellanskog

Mellanskog är en skogsägarförening med verksamhetsområde från Gotland i söder till Härjedalen i norr. Vi är en kooperation och ägs av 27 600 medlemmar. Vår vision är starkare skogsägare och rikare skogar. Det skapar vi bland annat genom att arbeta för höga virkespriser. Vi arbetar också näringspolitiskt för att stärka skogsägarnas ägande- och brukanderätt. Vi vill att skogarna som lämnas till nästa generation ska vara ännu bättre än de skogar vi själv brukar.