Alla stormdrabbade medlemmar kommer att få hjälp

Några dagar har gått sedan stormen Alfrida drabbade Mellanskogs område. Skogsägare kan nu börja se omfattningen av skadorna och på Mellanskog arbetas det hårt med att samtala med skogsägare, inventera skador och planera för åtgärder.

Jonas Hesselman är tillförordnad virkesområdeschef i Uppland.

Kan du beskriva läget just nu?

– Vi ser att de främsta skadorna finns öster om E4:an. Det handlar framförallt om östra och norra Uppland, Norrtälje och delar av Stockholm. Generellt kan man säga att ju längre österut man kommer desto värre är skadorna.

-Samtidigt bedömer vi att Skogsstyrelsens prognos om att ungefär 500 000 kubik har fallit är realistisk och hanterbar.

Vilken hjälp kan man få som medlem?
– Alla medlemmar som vill ha vår hjälp ska få vår hjälp. Det viktigaste budskapet just nu är att samla information och göra saker i rätt ordning, vi har våren på oss att hantera virket. Det är viktigt att inte stressa fram beslut eller åtgärder i skogen.

Är det något särskilt man ska tänka på som skogsägare?
– Det är jättebra om man har möjlighet att skaffa sig en uppfattning om skadorna på den egna fastigheten. Tänk på säkerheten i första hand,  men ta gärna en promenad och titta hur det ser ut och återkoppla till oss.

Innebär stormen en ökad risk för granbarkborre?
– I Uppland och Stockholm tillhör vi inte det värsta riskområdet men det är viktigt att vi tar reda på virket i tid annars finns en överhängande risk för ökade angrepp under kommande år. Samtidigt vet vi att träd med rotkontakt brukar klara sig ganska bra, så undvik att gå ut och rotkapa själv. Vänta på maskinerna.

Jonas Hesselman

Gotland drabbad av Alfrida
Även på Gotland har stormen dragit fram, framförallt på norra Gotland och Fårö. Jan Ekdahl är virkesområdeschef i området. Han uppmanar alla drabbade skogsägare att ta kontakt med Mellanskog:
-Med tanke på insektsangrepp med mera är det bra att ta kontakt med oss. Vi kommer att göra en översyn av läget efter stormen, men ser gärna att även skogsägarna ger sig ut och tar en titt i den egna skogen, säger han.
Jan EkdahlJan Ekdahl