Se över din skog efter vinterns oväder

Årets granbarkborresvärmning närmar sig när vi nu går in i maj månad. Efter vinterns stormar och oväder finns det i delar av Mellanskogs geografi en stor mängd nedblåsta och snöskadade träd där granbarkborren lätt kan föröka sig.

– När temperaturen når 18 grader sätter svärmningen igång ordentligt. Vindfällen och toppbrott utgör en särskilt stor risk då de inte kan försvara sig. Om de angrips så är risken stor att även stående granar i närheten angrips och dödas av borrarna, därför är det viktigt att få ut den skadade skogen i god tid, säger Magnus Sääf, expert på granbarkborre på Mellanskog.

Lokala variationer i skadeläget

Generellt går det att säga att Upplandskusten och delar av Västmanland är särskilt hårt drabbade. Enligt de regler som finns i skogsvårdslagen för bekämpning av skadliga insekter måste det skadade virket vara ute från skogen och levererat till industri före den 1 juli. Max 3 kubikmeter granvirke får lämnas kvar inom det så kallade bekämpningsområdet för granbarkborre.

Mellanskog rekommenderar dig att:

  • Inventera din skog på skador så snart möjligt. Tänk på att det finns risker med att vistas och arbeta i stormskadad skog.
  • Om området behöver avverkas, gör en avverkningsanmälan. Om skogen är ung kan du även behöva söka dispens från lägsta slutavverkningsålder.
  • Ta kontakt med din skogliga rådgivare för planering av att få ut den skadade skogen så snart som möjligt.

Läs mer i Skogsstyrelsens pressmeddelande här:
Regionalt pressmeddelande Skogsstyrelsen 2022-04-28

Läs mer om granbarkborren på vår hemsida genom att klicka här.