Föreningen NYKS får Mellanskogs pris Träkronan

Anna Schönström och Elin Olofsson från NYKS Foto: Madelene Schreiner och Per-Anders Sjökvist

Mellanskog delar varje år ut priset Träkronan till en aktör som främjar skogsägandet och skogsnäringen. I år har Mellanskogs styrelse beslutat att tilldela priset till NYKS – Nätverket för yrkesverksamma kvinnor och icke-binära i skogsbranschen. Priset består av ett konstverk av Jörg Jeschke.

Motiveringen lyder;

Jämställdhet är både en fråga om rättvisa och en ödesfråga för skogsnäringens framtida konkurrenskraft. Under hösten 2017 briserade rörelsen #Meetoo och hundratals kvinnor i skogsbranschen bestämde sig för att berätta om den vardag de verkar i. Rörelsen ledde till att föreningen NYKS – Nätverket för yrkesverksamma kvinnor och icke-binära i skogsbranschen, bildades. Föreningen har sedan dess på ett modigt, konkret och kraftfullt sätt synliggjort normer som behöver brytas, flyttat frågan om jämställdhet upp på agendan och krävt förändring. Därmed har de främjat både skogsägandet och skogsnäringen och är värdiga mottagare av Mellanskogs pris Träkronan 2020.

Utdelningen av priset har tillkännagjorts under Mellanskogs digitala föreningsstämma som ägde rum idag, den 14 maj. Priset kommer delas ut under hösten. Bilden ovan visar Anna Schönström och Elin Olofsson från NYKS.

Mellanskogs pris Träkronan

Under stämman tillkännagavs även vilka två medlemmar som tilldelas Mellanskogs högsta utmärkelse, Guldnålen. En av mottagarna är Mellanskogs tidigare vd Sture Karlsson, bosatt i Ragvaldsberg utanför Falun. Den andra mottagaren av Guldnålen är Lars Olsson, ordförande för skogsbruksområde Gotland.