Är det dags att gallra? Så vet du!

Att gallra i rätt tid är avgörande för att skogen ska utvecklas starkt, både ur ett ekologiskt och ett ekonomiskt perspektiv. Men hur vet man när det är dags?

– Skogen växer snabbare än man tror. Träd som stod glest efter sista röjningen kan plötsligt ha vuxit till sig, fått större kronor och börjar konkurrera med varandra – det är då man behöver agera, säger Isabelle Bergkvist, skogsskötselchef på Mellanskog.

– Jämför skogen med ett trädgårdsland. Ska du få fina morötter måste du gallra bort några så att de andra får plats att växa till sig. Det är precis samma princip i skogen.

Tecknen du ska hålla utkik efter

Gallring är en skogsskötselåtgärd som skapar förutsättningar för en livskraftig skog med hög kvalitet och god dimensionsutveckling.

– Men man ska komma ihåg att gallringen är en del av helheten i skogsskötseln, påminner Isabelle. Det är lika viktigt med kvalitet i föryngringsåtgärder och röjning.
– Har man genomfört alla åtgärder i rätt tid och på ett bra sätt får man oftast ett positivt ekonomiskt netto redan i förstagallringen. Andra gallringen kan ge ett större ekonomiskt netto eftersom det kan bli ett visst timmerutfall – men även den är i första hand en viktig skötselåtgärd för att maximera diameterutveckling och värdetillväxt i kvarvarande skog.

Ett tydligt tecken på att det är hög tid att gallra är att vissa träd börjar dö av sig själva – så kallad självgallring.

– När det händer har konkurrensen om ljus, vatten och näring blivit för tuff. Då riskerar du att förlora värdefullt virke, säger Isabelle.

Ett tips är att använda en gallringsmall från Skogskunskap.se, där du snabbt kan få ett hum om läget i just din skog.

Du kan självklart alltid ta hjälp av Mellanskogs skogliga rådgivare för att få hjälp med att se över skogen och planera för rätt åtgärd vid rätt tillfälle.

Varför ska man gallra?

Gallring är en viktig investering för framtiden. Genom att gallra:

  • Förbättrar du tillväxt och kvalitet hos träden som står kvar
  • Minskar du risken för skador och självgallring
  • Får du möjlighet till en tidig intäkt, ofta redan vid förstagallringen om du skött din plant- och ungskog

När är det dags?

En tumregel är:

  • Förstagallring vid ca 25–30 års ålder
  • Andragallring runt 45–55 år

Gallring i äldre skog rekommenderas sällan, då risken för skador ökar och effekten på diametertillväxten är begränsad.

Vi hjälper dig!

På Mellanskog är vårt uppdrag att stötta dig som skogsägare i att ta kloka beslut som gynnar både skogens hälsa och din ekonomi – på både kort och lång sikt.

Är det dags att gallra? Hör av dig till oss – vi hjälper dig gärna att ta reda på det!

Här finns kontaktuppgifter till Mellanskogs skogliga rådgivare i Uppland.